Hevesmeat

Hevesmeat

A kolbász tisztára mosott bélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény. A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

Tradicionális magyar „csemege”. Az aprított szalonnának, hájnak a zsír olvasztása során összezsugorodott maradványa, összesült zsírdarab. Nagyon magas a kalóriatartalma, nagyon egészségtelen, de nagyon finom. Fogyasztható önmagában (fehér kenyérrel, lilahagymával), pástétomként vagy pogácsába, tésztákba sütve.

A disznózsír vagy más néven sertészsír a házisertés szalonnájából és hájából kiolvasztott, kisütött zsír.

A töpörtyű, vagy tepertő kiolvasztott sertés zsírszalonna összesült (töppedt) darabja. A zsírgyártás mellékterméke a tepertő vagy töpörtyű, ami még mindig sok zsiradékot tartalmaz. Töpörtyű készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.

Kb. 10x10 cm-es, bőrös zsírszalonna-darabokat vágnak, a szalonna részét 1x1 cm-es kockákra bevagdossák, és ugyanúgy készítik el, mint a töpörtyűt. (Legtöbbször azzal együtt sütik ropogós pirosra.)

Szalonna a házisertésnek az a zsírszövete, mely közvetlenül a bőr alá rakódik le és amit a sertés feldolgozásakor lefejtenek. Nagyobb darabokban szalonnát készítenek belőle, a kiolvasztott szalonnát pedig sertészsír és pörc vagy töpörtyű formájában sütéshez és főzéshez használják fel.

Borókás kolbász
Borókás kolbász

á

Szívsonka

Szívsonka